Dé rijschool in Lelystad, Almere, Hilversum, Zwolle en omgeving

Instructeursopleiding B voor rij-instructeurs

Wil jij rij-instructeur worden?

Vrijheid, werken met mensen, leuke contacten met leerlingen, zelf je eigen werktijden bepalen en een leuk inkomen, horen allemaal bij het beroep als rij-instructeur of rijcoach.

Rij-instructeur worden, dat doe je niet van de ene op de andere dag. Je mag in Nederland niet zomaar aan de slag als rij-instructeur. Je hebt een WRM pas nodig en daar past een gedegen opleiding bij. Bij Kemp Vakopleidingen B.V. ben je aan het juiste adres. De opleiding wordt verzorgd door vakdocenten en stagementoren, ook bezit Kemp Vakopleidingen over een eigen oefenterrein en kun je de stagebeoordeling afleggen vanaf de eigen locaties in Lelystad, Almere, Hilversum en Zwolle. Bij Kemp Vakopleidingen heb je alles onder één dak.

De opleiding

Je moet eerst auto rij-instructeur worden. Dus eerst je WRM pas 'B' halen, pas daarna kun je verder voor bijvoorbeeld auto, motor of BE. Daarnaast ben je verplicht om je door de jaren heen bij te laten scholen. Op dit moment drie dagen per vijf jaar theorie en twee keer per vijf jaar praktijk. Dit laatste wordt wellicht teruggebracht naar een keer per vijf jaar.

Het opleidingstraject is ervoor bedoeld om je daadwerkelijk klaar te maken om als rijinstructeur aan de slag te gaan, binnen je eigen rijschool of in dienst van een andere rijschool.

Toelatingseisen

De opleidingen staan voor iedereen open. Voorwaarden zijn dat je bij aanvang van de opleiding tenminste 18 jaar oud bent en in het bezit van een diploma MAVO, VMBO of gelijkgesteld diploma. Een geldig rijbewijs - passend bij de te volgen opleiding - is eveneens een vereiste. Indien je niet voldoet aan de opleidingseisen, kun je een geschiktheidstoets bij het IBKI afleggen. Slaag je hiervoor, dan word je alsnog tot de cursus en het examen toegelaten.

Wat leer je?

Binnen het opleidingstraject leer je alles wat behoort tot de basis om rij-instructeur te worden, en dus alles wat je nodig hebt om een bevoegdheidspas te krijgen. Je legt in totaal maar liefs vijf examens af:

 • Fase 1 competent als rij-instructeur in verkeersdeelname
 • Fase 1a competent in verkeersdeelname (theoretisch deel)
 • Fase 1b verantwoordt rijden als bestuurder (praktisch deel, eigen rijvaardigheid)
 • Fase 2 onderwijskunde
 • Fase 2a lesvoorbereiding (het voorbereiden en plannen van rijlessen)
 • Fase 2b lesuitvoering (instructie geven en coachen)
 • Fase 3 instructie geven en coachen/ stage (het geven van een praktijkles)

Stage voor rij-instructeur

Onderdeel van fase 3 is een verplichte stage van 40 uren. Het is de bedoeling dat je (minimaal) 5 uur passief (meekijkt) tijdens rijlessen. Je ziet dan hoe er les gegeven wordt door je stagementor. Daarna ga je (minimaal) 35 uur zelf lesgeven. Je stagementor rijdt met je mee en coacht jou en je rijbewijs-leerling op de momenten dat het nodig is. Je stagementor moet overigens zelf minimaal 3 jaar rij-instructeur zijn.

Waarom Kemp Vakopleidingen B.V.

 • CRKBO erkend opleidingsinstituut
 • Bovag lid (Bovag voorwaarden)
 • Professionele begeleiding
 • Zeer praktijkgericht
 • Ondersteuning vakdocenten en stagementoren
 • Examentraining voorbereiding op het examen
 • Betaling in termijnen
 • Hoog slagingspercentage
 • Gegarandeerd een stageplek vanwege combinatie opleider en rijschool

Cursuskosten en kosten voor de stageplaats

Opleiding theorie personenauto, inclusief complete leerstof en les ‘ingrijpen’: € 2.950,00. Bij vooruitbetaling van de gehele cursuskosten ontvang je een korting van € 150,00 en deelbetalingen zijn mogelijk.

Wij bieden voor € 417,50 een praktijkpakket aan voor de categorie B voor de rijproef (deel 1B). Dit betreft 6 lesuren verdeeld over twee dagen waarbij je met en mede cursist in het examengebied oefent (Nieuwegein of Zwolle). Ook de autohuur tijdens de rijproef (derde dag) is hierbij inbegrepen. Als je behoefte hebt aan meer 1 op 1 begeleiding dan bedragen de kosten € 39,00 per uur voor theorie en € 49,00 per uur voor een praktijkles inclusief lesauto.

Totaal bedraagt het examengeld € 925,00 met stagebeoordeling in Lelystad of Hilversum vanaf de rijschoollocatie of € 860,00 als de stagebeoordeling centraal bij IBKI plaatsvindt (Nieuwegein of Zwolle).

Bij vooruitbetaling van de gehele cursuskosten ontvangt u een korting van € 150,00 en deelbetalingen zijn mogelijk.

De kosten voor de stage bedraagt € 1.050,00 voor de categorie B en voor de overige categorieën  € 795,00. Dit bedrag is exclusief IBKI kosten maar inclusief alle begeleidingsuren (B: 40u, A, C en D: 20u), inclusief rijbewijsleerling en kosten voor het voertuig tijdens de stagebeoordeling. Ook een uurtje lesgeven direct voor de stagebeoordeling is hierbij inbegrepen en het gebruikmaken van de examenlocatie Artemisweg in Lelystad. Bij de cat. A kunt u voor een Avb les gebruik maken van het oefenterrein. Kiest u voor Avd dan zorgt u zelf voor de volgmotor. Deze (vaste en variabele kosten) zijn voor uw rekening. Heeft u een herexamen nodig dan bedragen de begeleidingskosten per lesuur  € 39,- en € 98,00 voor het examenmoment (leerling en voertuig).

Opleidings- en examentarieven zijn vrijgesteld van BTW.

Actie

Training tegen stress voor rijexamen?

Dat doe je bij KEMP Rijopleidingen!

Om examenkandidaten beter om te leren gaan met spanning vóór en tijdens het rijexamen geven we elke maand de ExamenSpanningReductieTraining.

Lees meer

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie