Dé rijschool in Lelystad, Almere, Hilversum, Zwolle en omgeving

Praktijkexamen E bij C

Chauffeurs die achter de vrachtauto een aanhangwagen c.q. oplegger willen voeren met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, zijn verplicht het rijbewijs E bij C te halen. Voor beroepsmatig gebruik moeten zij bovendien de vakbekwaamheid (code 95) bezitten. Bij het examen E bij C komen alle facetten van het chauffeursvak aan bod. In allerlei situaties moet u uw vakbekwaamheid tonen. Het begint met een uitgebreide controle van de papieren en het aan te koppelen voertuig. Dan koppelt u de combinatie aan en legt u een examenparcours af, waarin uw rijgedrag en verkeersinzicht worden beoordeeld. Dit gebeurt op verschillende wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Tijdens de rit voert u ook bijzondere manoeuvres uit op industrieterreinen en bij laadperrons.

Voordat u aan het praktijkexamen mag deelnemen, moet u dus in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C en u moet medisch geschikt zijn. Het praktijkexamen duurt ± 85 minuten en bestaat o.a. uit:

  • Controle kentekenbewijs en overige documenten
  • Voertuigcontrole
  • Invullen tachograafschijf
  • Aan- en afkoppelen
  • Beheersing voertuig
  • Verkeersdeelneming
  • Een aantal bijzondere verrichtingen

Navigatie

Tevens krijgt u te maken met een zogenaamde navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijdt u een deel van het examen uw eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar u heen rijdt. Voor het plannen van uw route mag u een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als u de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat u laat zien dat u zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer

Actie

Rij-instructeur worden?

Dat doe je bij KEMP Vakopleidingen in Lelystad!

Meld je nu aan voor onze instructeursopleiding voor het behalen van de bevoegdheidspas categorie B.

Lees meer

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie