Onduidelijkheden over 2toDrive

Jongeren zijn nog altijd niet goed op de hoogte van alle regels bij 2toDrive. Projectteam 2toDrive van TeamAlert krijgt via de website, e-mail en de social mediakanalen Twitter en Facebook nog steeds veel berichten van jongeren, hun (toekomstige) coaches en rijscholen binnen. Daarom heeft TeamAlert een aantal veelgestelde vragen nog eens op een rijtje gezet.

Begeleiderspas

 
Jongeren moeten hun begeleiderspas aanvragen voordat ze hun rijbewijs kunnen aanvragen op het gemeentehuis nadat ze geslaagd zijn voor het praktijkexamen. Het blijkt uit de vele reacties die 2toDrive van jongeren krijgt, dat jongeren niet goed voorgelicht worden door hun rijschool. Dit resulteert erin dat jongeren slagen voor hun praktijkexamen en daarna naar het gemeentehuis gaan om het rijbewijs aanvragen en ze op het gemeentehuis te horen krijgen dat ze een begeleiderspas nodig hebben. Hierdoor moeten jongeren langer wachten voordat ze daadwerkelijk de weg op kunnen aangezien het aanvragen van de begeleiderspas ongeveer 10 werkdagen duurt. 2toDrive geeft via de website, Facebook en Twitter dan ook regelmatig de tip om de begeleiderspas een maand voor je praktijkexamen aan te vragen. Zo komen jongeren niet voor verrassingen te staan.

Procedure

 
De procedure rondom de begeleiderspas is als volgt:
 • Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar hun begeleiderspas aanvragen.
 • Jongeren benaderen hiervoor eerst potentiële coaches met de vraag of ze willen coachen in het kader van 2toDrive. Jongeren kunnen minimaal één en maximaal vijf coaches op hun begeleiderspas zetten.
 • De coaches melden zich eerst digitaal aan via www.2toDrive.nl, ze worden hier geregistreerd bij de RDW. De RDW checkt of alle coaches aan de eisen van een 2toDrive coach voldoet, bijvoorbeeld dat de coach minimaal 27 jaar oud moet zijn en minimaal vijf jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Het digitaal aanmelden gaat via DigiD. Heeft een coach geen DigiD account, dan kan het schriftelijke aanmeldformulier van de 2toDrive website worden gedownload.
 • Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat alle coaches geregistreerd zijn. Als een coach niet aan de eisen voldoet, krijgt deze er persoonlijk bericht over.
 • Nu kan de jongere zijn/haar begeleiderspas digitaal aanvragen via www.2toDrive.nl, hij/zij selecteert in het systeem de coaches. Het aanvragen van de begeleiderspas kost eenmalig € 35,-. Als jongeren al een begeleiderspas hebben en ze willen later nieuwe coaches toevoegen, moeten ze een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Het aanvragen van de begeleiderspas gaat via DigiD. Wanneer de jonge bestuurder geen DigiD account heeft, kan de aanvraag schriftelijk worden gedaan. Het schriftelijke aanvraagformulier kan van de 2toDrive website worden gedownload.
 • Na het aanvragen duurt het ongeveer tien werkdagen voordat de jongere de begeleiderspas in huis heeft.

Gemeente

 
Naast dat jongeren zeggen dat ze niet goed geïnstrueerd zijn door hun rijschool, komen ze ook nog wel eens voor verrassingen te staan bij de gemeente wanneer ze hun rijbewijs willen aanvragen. Bij de gemeentes wordt met een digitaal systeem gewerkt waarin men kan zien of de jongere zijn/haar begeleiderspas al heeft aangevraagd. Wanneer jongeren hun begeleiderspas al hebben aangevraagd en deze aanvraag is goedgekeurd door de RDW, is dit voldoende bewijs voor de gemeente om het rijbewijs aan te vragen voor de 17-jarige.
 
Blijkbaar is niet iedere gemeente bekend met 2toDrive of niet voldoende bekend met het digitale systeem. Jongeren worden bij sommige gemeentes weer terug naar huis gestuurd omdat ze nog geen 18 jaar oud zijn.

Rijbewijs AM

 
Wanneer het rijbewijs B wordt behaald, krijgt iedereen daar ook nog steeds rijbewijs AM bij. Dit is nog steeds zo. Hier is soms verwarring over.
 
Via de website www.2toDrive.nl wordt altijd het laatste nieuws rondom 2toDrive gegeven. Populaire vragen zijn te vinden in de FAQ op de website en overige vragen kunnen gesteld worden middels het contactformulier, maar ook via Twitter en Facebook.

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie