06 290 086 00036 538 44420320 218 080info@kemp.eu

Nieuws

Nederlandse automobilist onbekend met nieuwe winterbandenregels Duitsland

Maar liefst 86 procent van de Nederlandse automobilisten is niet op de hoogte van de nieuwe winterbandenregels in Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag. Vanaf 1 januari jaar volstaat de aanduiding M+S (modder en sneeuw) niet meer als kwalificatie voor winterband, maar is het sneeuwvlokjessymbool verplicht op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden. Onderzoeksbureau Markteffect vroeg aan 1.026 Nederlandse automobilisten of zij bekend zijn met de nieuwe regels.
Lees meer

Leeftijdsgrens voor rijles bus naar 17 jaar

Als het aan het kabinet ligt, kunnen jongeren al vanaf 17 jaar rijles volgen voor het rijbewijs D. Dat is het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder werd de leeftijd voor het D-rijbewijs al verlaagd van 21 naar 18 jaar. Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Tweede Kamer. De leeftijdsverlaging is een gevolg van 2toDrive, waarbij jongeren al op hun 17e hun B-rijbewijs kunnen halen.
Lees meer

Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering

Na een derde evaluatie over de sluiting van rijtestlocaties heeft het CBR besloten het nieuwe locatiebeleid definitief te maken. Uitzondering hierop is Winschoten, waar de rijtestlocatie weer wordt heropend vanwege het hoge aantal rijtesten in die regio.  Het aantal locaties waar rijtesten worden afgenomen is afgelopen jaar teruggegaan van 53 naar 30. Het CBR wil hiermee efficiënter werken. De sluiting gebeurde op verzoek van de brancheverenigingen in drie fases: de locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten waren als eerste aan de beurt.
Lees meer

Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

Het IBKI voegt in 2018 drie nieuwe theoretische bijscholingscursussen aan de ruim vijftig onderwerpen toe. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021. Daarna herziet de examencommissie de cursussen voor een eventueel vervolg. Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing.
Lees meer

Vermogen motorfiets categorie A verhoogd na 2018

Het minimale vermogen voor de motorfiets categorie A (onbeperkt) is vanaf 31 december 2018 50 kW. Het vermogen voor het onbeperkte motorrijbewijs blijft tot die tijd ten minste 40 kW. Volgend jaar eindigt de overgangstermijn die voor examenvoertuigen geldt. Deze overgangstermijn is een gevolg van een wijziging van de Derde Europese Richtlijn die dateert uit 2013.  Hoewel deze verandering bij veel rijscholen inmiddels bekend is, moeten zij komend jaar dus rekening houden met de keuzes die zij maken.
Lees meer

Termijn beginnersrijbewijs 17-jarigen verlaagd naar 5 jaar

De termijn voor het beginnersrijbewijs B van zeventien- en achttienjarigen wordt gelijkgetrokken. Voor jongeren die in het kader van 2toDrive op hun zeventiende het rijbewijs B halen, geldt eveneens een beginnerstermijn van vijf jaar. Nu worden zij nog zeven jaar als beginner gezien. De Raad van State heeft een positief advies uitgebracht over het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu Infrastructuur en Waterstaat). Het voorstel betreft een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden.
Lees meer

‘Als het onze eigen kinderen betreft, eisen wij ook een VOG’

In het kader van professionalisering van de rijschoolbranche is er onlangs een nieuwe maatregel aangekondigd: een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag voor alle rijinstructeurs. Branchevereniging Bovag Rijscholen eist sinds 2015 een VOG van haar leden. Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, schrijft in zijn maandelijkse column over het belang van deze verklaring. “In mijn eerste column van 2017 noemde ik dit het Lees meer

Meer aandacht voor herkennen van motorrijders door ADAS

Automatische noodremsystemen moeten niet alleen voetgangers en fietsers herkennen, maar ook motorrijders. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met dit voorstel. Dat is goed nieuws voor de motorverenigingen die het afgelopen jaar aandacht vroegen voor de veiligheid van motorrijders. Ze vrezen dat sommige rijondersteunende systemen (ADAS) motorrijders niet goed herkennen. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) stuurde vorig jaar samen met de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) en de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG) een brandbrief naar het RDW.
Lees meer

Verkeersdeelnemers bewust van gevaar telefoongebruik, maar doen het tóch

Uit een nieuw rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat 65 procent van de Nederlanders wel eens zijn of haar telefoon gebruikt tijdens deelname aan het verkeer. Daarnaast geeft 76 procent van de verkeersdeelnemers aan het gebruik van de telefoon in het verkeer gevaarlijk te vinden. Hoewel er een redelijk besef is van de gevaren van telefoongebruik tijdens verkeersdeelname, wordt de telefoon veelvuldig gebruikt. Aan het Barometer verkeersonderzoek dat SWOV uitvoerde in opdracht van Interpolis deden 4.201 respondenten mee.
Lees meer

Cursus voor camperaars blijkt toegevoegde waarde voor rijschool

De rijvaardigheidstrainingen die de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) samen met twintig Bovag-rijscholen aanbiedt, krijgt volgend jaar een vervolg. Deelnemers zijn volgens Bovag erg positief over de trainingen. Eind dit jaar zijn er ruim driehonderd rijvaardigheidscertificaten uitgereikt. Ook de rijopleiders zien een toegevoegde waarde voor hun rijschool. De training is opgezet door Bovag in samenwerking met NKC, een platform voor camperaars.
Lees meer

Geldig theoriecertificaat vereist voor motorrijles code 80

Leerlingen die de leeftijd van 24 jaar nog niet hebben bereikt en die niet in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of A2-rijbewijs, mogen niet lessen op een motor voor de categorie A (code 80). Een geldig B-rijbewijs volstaat niet voor deze leerlingen. Dit is het gevolg van een ‘onvolledige wijziging’ in het Reglement Rijbewijzen. Een geldig B-rijbewijs volstaat echter wel wanneer deze leerling opgaat voor het AVB-examen. De minimumleeftijd voor de categorie A is in november verlaagd naar 21 jaar.
Lees meer

Nieuwe vragenlijst voor Gezondheidsverklaring CBR

De nieuwe vragenlijst voor de Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) van het CBR wordt begin december beschikbaar gesteld. Tegelijkertijd wordt ook het vernieuwde klantenportaal Mijn CBR gelanceerd. Dat meldt het CBR. De vragen in de Gezondheidsverklaring zijn volgens het CBR duidelijker gemaakt, in een logischer volgorde geplaatst en ze sluiten beter aan op de informatie die het CBR nodig heeft om te besluiten over de rijgeschiktheid van een kandidaat. In eerste instantie wordt deze vernieuwde vragenlijst alleen voor het AB(E)- en T-rijbewijs geïntroduceerd.
Lees meer

Zes tips voor leerlingen: rijden in wintermaanden

De wintermaanden zijn aangebroken. In deze donkere tijden van het jaar is een aangepaste rijstijl gewenst. Ondanks dat weggebruikers heel het jaar door goed op moeten letten, behoeft de wintertijd vaak extra oplettendheid. Zodra het donkerder wordt, neemt het aantal ongevallen toe – helemaal als de duisternis gepaard gaat met slecht weer. Dit blijkt uit een analyse van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting).
Lees meer

Verklaring Omtrent Gedrag wordt verplicht voor rijinstructeurs

De ministerraad is vrijdagmiddag akkoord gegaan met een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijinstructeurs. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen. Hiermee wil minister Cora van Nieuwenhuizen misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. De brancheverenigingen zijn blij met deze stap. “Leerlingen zijn vaak jong.
Lees meer

De automaat als barrière voor elektrische lesauto’s

De automaat verliest zijn stoffige imago en wordt steeds populairder. Maar nog niet in de rijschoolbranche. Volgens Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, loopt Nederland achter als het gaat om de barrière die jongeren nu nog wordt opgelegd met een automaat-code op het rijbewijs. Door die code eraf te halen kan de stap naar elektrische voertuigen worden versneld, schrijft Hoornenborg in zijn maandelijkse column. “De automatische versnellingsbak is aan een opmars bezig in de Nederlandse autoverkopen.
Lees meer

Overgangsregeling 2toDrive: hoe zit het nu precies?

Het bericht over veranderingen bij 2toDrive zorgde afgelopen week voor onrust binnen de rijschoolbranche. Het experiment waarbij jongeren op hun 17e hun rijbewijs kunnen halen, heeft zes jaar met succes gedraaid en zou worden vastgelegd in de wet. Op 1 november liep dit experiment af, terwijl de wetgeving nog niet rond is. Naar verwachting wordt dit begin 2018. Wat betekent dit voor leerlingen? 2toDrive is een experiment waarbij jongeren onder begeleiding van een ervaren bestuurder rijervaring opdoen.
Lees meer

Massale controle rijinstructeurs; één lesauto in beslag genomen

Een grote groep rijschoolhouders zijn vorige week donderdag in Amersfoort door de politie gecontroleerd. In totaal werden 37 lesauto’s aan de kant gezet. De politie deed dit naar eigen zeggen omdat rijschoolhouders niet altijd beschikken over de vereiste papieren. Zes lessen konden niet voortgezet worden omdat de leerling zich niet kon identificeren. Daarnaast nam de Belastingdienst een lesauto in beslag.
Lees meer

Populariteit automatische versnellingsbak stijgt fors

Maar liefst een derde van de nieuwe auto’s is een automaat. Tien jaar geleden was nog geen vijfde van de nieuwe auto’s voorzien van automatische transmissie. Volgens brancheorganisatie Bovag en Rai Vereniging heeft de populariteit te maken met het feit dat de nadelen die vroeger aan automaten kleefden – langzaam optrekken en niet zuinig – zijn verdwenen. Op het gebied van rijbewijzen is deze populariteit nog niet te zien: nog geen 2 procent van de rijbewijzen is alleen geldig in een automaat. Dat meldt AD op basis van cijfers van Rai Vereniging, Bovag en CBR.
Lees meer

Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt

Het minimumtarief van 15 tot 18 euro (excl btw) voor zzp’ers dat kabinet-Rutte 3 wil invoeren, zal ook de rijschoolbranche raken. Als zelfstandigen een opdracht aannemen voor een langere periode en onder dit uurtarief blijven, worden zij door de Belastingdienst niet meer gezien als zelfstandige maar als werknemer. Dat is een van de maatregelen uit het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. De brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB zijn positief, al zien zij ook problemen ontstaan. Wanneer de zzp’er een te laag tarief vraagt over een langere periode, dat wil zeggen langer dan drie maanden, wordt de opdrachtgever gezien als werkgever.
Lees meer

Nieuwe onderwerpen WRM-bijscholing

Er staan vier nieuwe onderwerpen op het programma voor de WRM-bijscholing. Het gaat om ‘Incidentmanagement’, ‘Autotechniek en veiligheid’, ‘Talking Traffic’ en ‘Vademecum CBR’.  De Centrale examencommissie WRM heeft onlangs deze suggesties besproken en een positief advies uitgebracht. De Examencommissie hield een zogenaamd afstemmingsoverleg, waarbij alleen de onderwerpen zijn goedgekeurd. Het gaat om de volgende cursussen: Incidentmanagement Autotechniek en veiligheid Talking Traffic: Bij Talking Traffic werken de overheid en bedrijven aan de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen.
Lees meer