Dé rijschool in Lelystad, Almere, Hilversum, Zwolle en omgeving

Nieuws

Leeftijdsgrens voor rijles bus naar 17 jaar

Als het aan het kabinet ligt, kunnen jongeren al vanaf 17 jaar rijles volgen voor het rijbewijs D. Dat is het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder werd de leeftijd voor het D-rijbewijs al verlaagd van 21 naar 18 jaar. Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Tweede Kamer. De leeftijdsverlaging is een gevolg van 2toDrive, waarbij jongeren al op hun 17e hun B-rijbewijs kunnen halen.

Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering

Na een derde evaluatie over de sluiting van rijtestlocaties heeft het CBR besloten het nieuwe locatiebeleid definitief te maken. Uitzondering hierop is Winschoten, waar de rijtestlocatie weer wordt heropend vanwege het hoge aantal rijtesten in die regio.  Het aantal locaties waar rijtesten worden afgenomen is afgelopen jaar teruggegaan van 53 naar 30. Het CBR wil hiermee efficiënter werken. De sluiting gebeurde op verzoek van de brancheverenigingen in drie fases: de locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten waren als eerste aan de beurt.

Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

Het IBKI voegt in 2018 drie nieuwe theoretische bijscholingscursussen aan de ruim vijftig onderwerpen toe. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021. Daarna herziet de examencommissie de cursussen voor een eventueel vervolg. Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing.

Vermogen motorfiets categorie A verhoogd na 2018

Het minimale vermogen voor de motorfiets categorie A (onbeperkt) is vanaf 31 december 2018 50 kW. Het vermogen voor het onbeperkte motorrijbewijs blijft tot die tijd ten minste 40 kW. Volgend jaar eindigt de overgangstermijn die voor examenvoertuigen geldt. Deze overgangstermijn is een gevolg van een wijziging van de Derde Europese Richtlijn die dateert uit 2013.  Hoewel deze verandering bij veel rijscholen inmiddels bekend is, moeten zij komend jaar dus rekening houden met de keuzes die zij maken.

Termijn beginnersrijbewijs 17-jarigen verlaagd naar 5 jaar

De termijn voor het beginnersrijbewijs B van zeventien- en achttienjarigen wordt gelijkgetrokken. Voor jongeren die in het kader van 2toDrive op hun zeventiende het rijbewijs B halen, geldt eveneens een beginnerstermijn van vijf jaar. Nu worden zij nog zeven jaar als beginner gezien. De Raad van State heeft een positief advies uitgebracht over het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu Infrastructuur en Waterstaat). Het voorstel betreft een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden.

‘Als het onze eigen kinderen betreft, eisen wij ook een VOG’

In het kader van professionalisering van de rijschoolbranche is er onlangs een nieuwe maatregel aangekondigd: een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag voor alle rijinstructeurs. Branchevereniging Bovag Rijscholen eist sinds 2015 een VOG van haar leden. Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, schrijft in zijn maandelijkse column over het belang van deze verklaring. “In mijn eerste column van 2017 noemde ik dit het 

Meer aandacht voor herkennen van motorrijders door ADAS

Automatische noodremsystemen moeten niet alleen voetgangers en fietsers herkennen, maar ook motorrijders. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met dit voorstel. Dat is goed nieuws voor de motorverenigingen die het afgelopen jaar aandacht vroegen voor de veiligheid van motorrijders. Ze vrezen dat sommige rijondersteunende systemen (ADAS) motorrijders niet goed herkennen. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) stuurde vorig jaar samen met de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) en de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG) een brandbrief naar het RDW.

Verkeersdeelnemers bewust van gevaar telefoongebruik, maar doen het tóch

Uit een nieuw rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat 65 procent van de Nederlanders wel eens zijn of haar telefoon gebruikt tijdens deelname aan het verkeer. Daarnaast geeft 76 procent van de verkeersdeelnemers aan het gebruik van de telefoon in het verkeer gevaarlijk te vinden. Hoewel er een redelijk besef is van de gevaren van telefoongebruik tijdens verkeersdeelname, wordt de telefoon veelvuldig gebruikt. Aan het Barometer verkeersonderzoek dat SWOV uitvoerde in opdracht van Interpolis deden 4.201 respondenten mee.

Cursus voor camperaars blijkt toegevoegde waarde voor rijschool

De rijvaardigheidstrainingen die de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) samen met twintig Bovag-rijscholen aanbiedt, krijgt volgend jaar een vervolg. Deelnemers zijn volgens Bovag erg positief over de trainingen. Eind dit jaar zijn er ruim driehonderd rijvaardigheidscertificaten uitgereikt. Ook de rijopleiders zien een toegevoegde waarde voor hun rijschool. De training is opgezet door Bovag in samenwerking met NKC, een platform voor camperaars.

Geldig theoriecertificaat vereist voor motorrijles code 80

Leerlingen die de leeftijd van 24 jaar nog niet hebben bereikt en die niet in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of A2-rijbewijs, mogen niet lessen op een motor voor de categorie A (code 80). Een geldig B-rijbewijs volstaat niet voor deze leerlingen. Dit is het gevolg van een ‘onvolledige wijziging’ in het Reglement Rijbewijzen. Een geldig B-rijbewijs volstaat echter wel wanneer deze leerling opgaat voor het AVB-examen. De minimumleeftijd voor de categorie A is in november verlaagd naar 21 jaar.

Nieuwe vragenlijst voor Gezondheidsverklaring CBR

De nieuwe vragenlijst voor de Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) van het CBR wordt begin december beschikbaar gesteld. Tegelijkertijd wordt ook het vernieuwde klantenportaal Mijn CBR gelanceerd. Dat meldt het CBR. De vragen in de Gezondheidsverklaring zijn volgens het CBR duidelijker gemaakt, in een logischer volgorde geplaatst en ze sluiten beter aan op de informatie die het CBR nodig heeft om te besluiten over de rijgeschiktheid van een kandidaat. In eerste instantie wordt deze vernieuwde vragenlijst alleen voor het AB(E)- en T-rijbewijs geïntroduceerd.

Zes tips voor leerlingen: rijden in wintermaanden

De wintermaanden zijn aangebroken. In deze donkere tijden van het jaar is een aangepaste rijstijl gewenst. Ondanks dat weggebruikers heel het jaar door goed op moeten letten, behoeft de wintertijd vaak extra oplettendheid. Zodra het donkerder wordt, neemt het aantal ongevallen toe – helemaal als de duisternis gepaard gaat met slecht weer. Dit blijkt uit een analyse van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting).

Verklaring Omtrent Gedrag wordt verplicht voor rijinstructeurs

De ministerraad is vrijdagmiddag akkoord gegaan met een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijinstructeurs. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen. Hiermee wil minister Cora van Nieuwenhuizen misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. De brancheverenigingen zijn blij met deze stap. “Leerlingen zijn vaak jong.

De automaat als barrière voor elektrische lesauto’s

De automaat verliest zijn stoffige imago en wordt steeds populairder. Maar nog niet in de rijschoolbranche. Volgens Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, loopt Nederland achter als het gaat om de barrière die jongeren nu nog wordt opgelegd met een automaat-code op het rijbewijs. Door die code eraf te halen kan de stap naar elektrische voertuigen worden versneld, schrijft Hoornenborg in zijn maandelijkse column. “De automatische versnellingsbak is aan een opmars bezig in de Nederlandse autoverkopen.

Overgangsregeling 2toDrive: hoe zit het nu precies?

Het bericht over veranderingen bij 2toDrive zorgde afgelopen week voor onrust binnen de rijschoolbranche. Het experiment waarbij jongeren op hun 17e hun rijbewijs kunnen halen, heeft zes jaar met succes gedraaid en zou worden vastgelegd in de wet. Op 1 november liep dit experiment af, terwijl de wetgeving nog niet rond is. Naar verwachting wordt dit begin 2018. Wat betekent dit voor leerlingen? 2toDrive is een experiment waarbij jongeren onder begeleiding van een ervaren bestuurder rijervaring opdoen.

Massale controle rijinstructeurs; één lesauto in beslag genomen

Een grote groep rijschoolhouders zijn vorige week donderdag in Amersfoort door de politie gecontroleerd. In totaal werden 37 lesauto’s aan de kant gezet. De politie deed dit naar eigen zeggen omdat rijschoolhouders niet altijd beschikken over de vereiste papieren. Zes lessen konden niet voortgezet worden omdat de leerling zich niet kon identificeren. Daarnaast nam de Belastingdienst een lesauto in beslag.

Populariteit automatische versnellingsbak stijgt fors

Maar liefst een derde van de nieuwe auto’s is een automaat. Tien jaar geleden was nog geen vijfde van de nieuwe auto’s voorzien van automatische transmissie. Volgens brancheorganisatie Bovag en Rai Vereniging heeft de populariteit te maken met het feit dat de nadelen die vroeger aan automaten kleefden – langzaam optrekken en niet zuinig – zijn verdwenen. Op het gebied van rijbewijzen is deze populariteit nog niet te zien: nog geen 2 procent van de rijbewijzen is alleen geldig in een automaat. Dat meldt AD op basis van cijfers van Rai Vereniging, Bovag en CBR.

Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt

Het minimumtarief van 15 tot 18 euro (excl btw) voor zzp’ers dat kabinet-Rutte 3 wil invoeren, zal ook de rijschoolbranche raken. Als zelfstandigen een opdracht aannemen voor een langere periode en onder dit uurtarief blijven, worden zij door de Belastingdienst niet meer gezien als zelfstandige maar als werknemer. Dat is een van de maatregelen uit het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. De brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB zijn positief, al zien zij ook problemen ontstaan. Wanneer de zzp’er een te laag tarief vraagt over een langere periode, dat wil zeggen langer dan drie maanden, wordt de opdrachtgever gezien als werkgever.

Nieuwe onderwerpen WRM-bijscholing

Er staan vier nieuwe onderwerpen op het programma voor de WRM-bijscholing. Het gaat om ‘Incidentmanagement’, ‘Autotechniek en veiligheid’, ‘Talking Traffic’ en ‘Vademecum CBR’.  De Centrale examencommissie WRM heeft onlangs deze suggesties besproken en een positief advies uitgebracht. De Examencommissie hield een zogenaamd afstemmingsoverleg, waarbij alleen de onderwerpen zijn goedgekeurd. Het gaat om de volgende cursussen: Incidentmanagement Autotechniek en veiligheid Talking Traffic: Bij Talking Traffic werken de overheid en bedrijven aan de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen.

VCA en Het Nieuwe Rijden populair bij Code 95

De theoriecursus VCA en de praktijktraining Het Nieuwe Rijden zijn de meest gevolgde cursussen bij Code 95. Dat blijkt uit cijfers van het CBR over het derde kwartaal van 2017. Ook is er een top 5 bekendgemaakt van gevolgde theoriecursussen en praktijktrainingen. In het derde kwartaal van 2017 zijn er zo’n 19.500 dagen nascholing gevolgd.

De 14 tips van het CBR bij het kiezen van een rijschool

‘Check of de rijschool bij een van de brancheorganisaties is aangesloten, zo weet je zeker dat je een goede rijschool kiest.’ Het is een van de adviezen die het CBR sinds vrijdag geeft aan jongeren en hun ouders bij het kiezen van een rijschool. Via onder andere advertenties op Facebook en Instagram komen ze op een speciale website terecht van het CBR. De campagne loopt een half jaar. “In je rijopleiding leg je de basis voor een veilig leven op de weg” aldus CBR en de rijschoolorganisaties BOVAG, FAM en VRB.

CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring

De Eigen Verklaring van het CBR heet vanaf 1 november Gezondheidsverklaring. Vanaf die datum moeten examenkandidaten bovendien zelf hun verklaring indienen bij het CBR. Rijschoolhouders kunnen deze niet meer voor hen indienen via TOP internet. Rijopleiders hebben donderdag een mail van het CBR met een reminder over deze verandering.  Deze maand verspreidt het CBR via de 53 examencentra flyers over de verandering.

Training tegen rijexamenstress: nog enkele plaatsen vrij

Training tegen rijexamenstress: nog enkele plaatsen vrij Op dinsdag 10 april 2018 organiseren we een training tegen rijexamenstress, waarbij je beter leert om te gaan met spanning voor en tijdens het rijexamen. De training start om 19:00 uur en wordt gehouden in Lelystad. Meld je snel aan voor deze avondcursus, want er zijn nog maar een enkele plaatsen beschikbaar! De cursus wordt gegeven door Sjaak de Coninck, die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van rijbewijsbezitters met verkeersangst. “Er zijn leerlingen die zich dagen van tevoren druk maken over het rijexamen”, legt Sjaak de Coninck uit. “Het gevolg is dat ze door de spanning zaken over het hoofd zien en falen in de bediening van de auto.

Autorijles in het donker

Rijles in het donker klinkt voor veel mensen spannend. Toch is verstandig om in minimaal één keer in het donker te lessen. Het is op veel manieren heel leerzaam, zeker in een drukke stad. Doordat de instructeur naast je zit, ben je zo veilig mogelijk. Oriënteren in het donker In het donker worden je pupillen groter en vermindert het zichtveld.

De nieuwe Golf lesauto van Kemp Rijopleidingen!

Afgelopen vrijdag 22 januari is de nieuwe Golf lesauto feestelijk onthuld. Onder grote belangstelling mocht ANWB Rijopleiding de lesauto presenteren. De lesauto is beplakt met ANWB Rijopleiding-stickers en herkenbare kleuren in de huisstijl van de ANWB en KEMP. Kemp Rijopleidingen verzorgt autorijopleidingen in samenwerking met de ANWB. Onze lesauto’s herken je aan de kleuren en de ANWB Rijopleiding-stickers.

Rijlessen in Almere: wel zo prettig

Bij het aanleggen van de infrastructuur in Almere is goed nagedacht. Hierdoor is er een heel ander wegennet ontstaan dan we kennen van oudere steden zoals Amsterdam. Kemp geeft al jaren rijles op verschillende plekken in Nederland en herkent hierin grote verschillen. Gescheiden rijbanen Almere en Amsterdam: het ligt niet ver bij elkaar vandaan, maar het wegennet is heel anders. Amsterdam kent drukke straten met allerlei soorten verkeer op de weg: trams, fietsen en auto’s.

Het auto theorie-examen halen: zo doe je dat!

Het behalen van het auto theorie-examen betekent dat je weer een stapje dichterbij het autorijbewijs bent. Om die reden wil iedereen het natuurlijk zo snel mogelijk behalen. Toch wordt het examen door de meeste mensen onderschat. Dit blijkt ook wel uit het slagingspercentage van het CBR. Slechts 43,3 procent haalt het theorie-examen namelijk in één keer.

Meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen

Wanneer de rijinstructeur het rijexamen inplant wil je natuurlijk niets liever dan er in één keer voor slagen. Helaas hangt het behalen van het examen niet alleen van jouw eigen handelingen af. Externe factoren zoals de weersomstandigheden en het overige verkeer spelen namelijk ook een grote rol. Toch gaan er tijdens het rijexamen dingen fout waar jij wel invloed op hebt. Kijkgedrag Er zijn veel mensen die zakken voor het praktijkexamen vanwege het kijkgedrag.

Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt

Het aantal geslaagden voor het reguliere theorie-examen B kent in de loop van 2015 een opvallende curve naar beneden. Een aantal uitzonderlijke pieken en dalen daar gelaten zakte het slagingspercentage ongeveer tien procent naar ruim onder de 40 procent.

Milieubewust autorijden: hoe doe je dat?

Mensen worden zich steeds bewuster van de rol die het milieu in het dagelijks leven speelt. Op veel verschillende manieren kan hier rekening mee gehouden worden, zo ook tijdens het autorijden. Milieubewust autorijden gaat gepaard met kostenbesparing omdat er minder brandstof verbruikt wordt. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Snelheid Er zijn redelijk wat automobilisten die veel te hard rijden.

Getoond 1–30 van 4412