Milieubewust autorijden: hoe doe je dat?

Mensen worden zich steeds bewuster van de rol die het milieu in het dagelijks leven speelt. Op veel verschillende manieren kan hier rekening mee gehouden worden, zo ook tijdens het autorijden. Milieubewust autorijden gaat gepaard met kostenbesparing omdat er minder brandstof verbruikt wordt. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Snelheid

Er zijn redelijk wat automobilisten die veel te hard rijden. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling maar wanneer je milieubewust wilt rijden valt hier zeker de grootste winst te behalen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je andere automobilisten altijd vlot inhaalt zodat je snel terug kunt naar de eigen baan om je aan de normale snelheid te houden. Als je milieubewust wilt rijden is een consistente snelheid namelijk van groot belang.

Toerenteller

Wil je veel brandstof besparen? Probeer de toerenteller dan zo laag mogelijk te houden. Het is namelijk zo dat een auto minder brandstof verbruikt als de toeren laag zijn. Wanneer je in de vijfde- of zesde versnelling, wanneer deze aanwezig is rijdt zal dit in tegenstelling tot de tweede versnelling al zo’n vijftig procent brandstof schelen.

Cruise control

Door de cruise control aan te zetten zal de auto de ingestelde snelheid constant aanhouden. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te remmen of gas te geven. De auto verbruikt hierdoor minder brandstof en jij bespaart daardoor weer geld. Het is aan te raden om de cruise control op de snelweg in te schaken omdat je hier, naar verwachting, niet vaak hoeft te remmen of extra gas te geven.

Remmen

Wanneer de auto zelf tot stilstand komt zal dit zorgen voor een lager brandstofverbruik. Laat de auto langzaam uitrollen en zorg er daarnaast voor dat je tijdens het remmen niet terugschakelt. Het is daarbij belangrijk om goed te anticiperen om zo in te spelen op de aankomende bochten en stoplichten.

Motor uitschakelen

Sta je een langere tijd stil, bijvoorbeeld voor een slagboom? Schakel dan de motor van de auto uit. Op deze manier kun je de hoeveelheid uitlaatgassen en het opslurpen van de brandstof beperken. In veel nieuwe auto’s zit tegenwoordig een start-stopsysteem dat ervoor zorgt dat een motor automatisch afslaat wanneer de auto tot stilstand komt. Zodra de koppeling ingedrukt wordt zal de auto vanzelf weer starten.

Door milieubewust auto te rijden beperk je de CO2-uitstoot van de auto en bespaar je ook nog eens geld. Wil je meer weten over milieubewust rijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door ons contactformulier in te vullen. Hier lees je meer over onze rijopleidingen in Lelystad en Almere

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie