Meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen

Wanneer de rijinstructeur het rijexamen inplant wil je natuurlijk niets liever dan er in één keer voor slagen. Helaas hangt het behalen van het examen niet alleen van jouw eigen handelingen af. Externe factoren zoals de weersomstandigheden en het overige verkeer spelen namelijk ook een grote rol. Toch gaan er tijdens het rijexamen dingen fout waar jij wel invloed op hebt.

Kijkgedrag

Er zijn veel mensen die zakken voor het praktijkexamen vanwege het kijkgedrag. Tijdens het rijexamen zal de examinator onder andere letten op het feit of je ver genoeg vooruit kijkt, zodat je goed kan anticiperen op hetgeen wat mogelijk komen gaat. Gebruik daarom tijdens het kijken niet alleen je ooghoeken maar draai je hoofd goed om. Op deze manier kan je namelijk ook zien wat er in je dode hoek gebeurt. Zorg er daarnaast voor dat je niet overdreven opvallend gaat kijken. Ten eerste zie je hierdoor niet perse meer, en ten tweede heeft de examinator dit meteen door.

Plaats op de weg

De plaats waar de auto zich op de weg bevindt is afhankelijk van de verkeerssituatie. Zorg ervoor dat je altijd genoeg ruimte neemt bij het passeren van een stilstaand of bewegend object. Zelfs als dit betekent dat je je op de andere weghelft moet begeven. Natuurlijk moet je er daarbij wel opletten dat je geen tegenliggers hindert.

Snelheid

Tijdens het rijexamen is het aan de raden om de maximaal toegestane snelheid te rijden, zolang dat natuurlijk verantwoord is. Op deze manier kan je vlot met het verkeer meerijden en houd je het verkeer niet op. Ga daarnaast nooit veel te langzaam rijden want zo kom je onzeker over. Tijdens het rijden moet je te allen tijde onthouden dat de veiligheid voorop staat. Probeer daarom qua snelheid goed te anticiperen op hetgeen zich in het verkeer afspeelt.

Inhalen

Het belangrijkste is dat je tijdens het rijexamen niet te onzeker overkomt. Hoewel sommige mensen het nut van inhalen niet inzien is dit wel erg belangrijk. Op deze manier ben je namelijk echt onderdeel van het verkeer omdat je met ze mee kunt rijden. Wanneer je te lang achter een ander voertuig blijft rijden zal het lijken alsof je geen ‘risico’s’ durft te nemen. Het belangrijkste is dat je genoeg afstand houdt.

Besluitvaardigheid

Eén van de belangrijkste aspecten tijdens het rijexamen is dat je besluitvaardig bent. Veel kandidaten zijn tijdens het examen zo zenuwachtig dat zij veel te afwachtend rijden. Wanneer je de auto goed beheerst en onder controle hebt zal je besluitvaardig handelen. Daarnaast is vertrouwen in jezelf ontzettend belangrijk. Je mag niet voor niets afrijden, dus geloof in jezelf. Je moet geloven dat je de auto de baas bent en ook blijft.

Verkeersinzicht

Naast besluitvaardigheid is verkeersinzicht één van de belangrijkste eisen om te slagen voor het rijexamen. Verkeersinzicht creëer je door te begrijpen wat zich in het verkeer afspeelt en te anticiperen op hetgeen wat er mogelijk gebeuren gaat. Probeer daarom altijd verder te kijken dan het vervoer voor je. De meeste mensen hebben verkeersinzicht van zichzelf. Hoe meer je oefent hoe meer dit zich zal ontwikkelen.

Succes met het rijexamen!

Meer informatie over autorijschool Kemp in Almere of meer informatie over Kemp Rijopleidingen in Lelystad.  

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie