Gezakt, toch een rijbewijs!

Ieder jaar kunnen tientallen mensen die zakken voor het rijexamen of zelfs helemaal geen examen hebben gedaan, toch bij de gemeente een rijbewijs aanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De oorzaak van de onterechte rijbewijzen zijn fouten bij het CBR, dat examens afneemt en rijbewijzen afgeeft. Mensen die zo hun rijbewijs krijgen mogen gewoon de weg op, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn.
Mieke zakte voor haar rijexamen, maar kreeg dezelfde dag nog een e-mail van het CBR waarin stond dat ze haar rijbewijs op kon halen. Rijschoolhouders vertellen aan RTL Nieuws dat er ook op andere manieren onterecht rijbewijzen worden uitgedeeld.
Zo gaat het volgens rijschoolhouder Geert Relker ook mis bij rijbewijzen voor vrachtwagens. Drie kandidaten deden bij hem de afgelopen twee jaar met succes verkeersexamen voor de vrachtwagen (C-rijbewijs). Ze gingen vervolgens naar het gemeentehuis om het C-rijbewijs aan te vragen, maar daar bleek "dat 'E' er al op stond, voor de aanhanger. Dus ze hoefden het E-examen helemaal niet meer te doen", zegt Relker tegen RTL Nieuws.

Rijbewijs na tussentijdse toets

Rijschoolhouder Hans Pierik zegt tegen RTL Nieuws dat één van zijn cursisten voor de motor zijn rijbewijs kon komen ophalen, terwijl die alleen een tussentijdse toets had afgelegd. De kandidaat hoefde dus geen praktijkexamen meer te doen.
RTL Nieuws verzamelde een kleine twintig voorbeelden en vroeg vervolgens via een enquête aan meer dan 1000 rijschoolhouders of zij dit ook wel eens hebben meegemaakt. 111 rijscholen bevestigden dat, en noemden in totaal 175 gevallen sinds 2011. Het gaat dan om:
•             137 kandidaten die een rijbewijs konden ophalen, terwijl ze gezakt waren.
•             23 kandidaten die een rijbewijs kregen voor een categorie waar ze geen examen voor hadden gedaan.
•             15 kandidaten die een rijbewijs kregen, terwijl ze alleen een tussentijdse toets hebben afgerond.

Verkeersdeskundige en voormalig Officier van Justitie Koos Spee maakt zich ergens zorgen over de vele problemen bij het CBR. "Er is gedoe geweest met de theorie-examens, en als dit er nu bovenop komt, dan denk ik dat de minister eens heel ernstig in moet grijpen."
Het CBR laat aan RTL Nieuws weten dat er jaarlijks 600.000 examens worden afgelegd, en dat daarbij fouten gemaakt kunnen worden. "Het blijft mensenwerk", aldus het CBR.

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie