Dé rijschool in Lelystad, Almere, Hilversum, Zwolle en omgeving

Het Nieuwe Rijden (met en zonder e-learning)

De chauffeurs leren specifiek brandstof besparen en milieubewust deel te nemen aan het verkeer.

Doel

De doelen van deze training zijn het reduceren van de uitstoot van CO2, het verminderen van brandstof- en onderhoudskosten en een veilige en professionele
verkeersdeelname.

 

Inhoud

Een betere rijstijl zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. De regelwetgeving voor bus en vrachtwagenchauffeurs is vanuit de EU aangescherpt. Zo is de invoering van richtlijn code 95 bedoeld om beroepschauffeurs vakbekwaam te maken en te houden. Het Nieuwe Rijden is één van de onderdelen van de nascholing en het leert de chauffeur een veilige en zuinigere rijstijl aan.

Bij Het Nieuwe Rijden gaat het om relatief geringe aanpassingen van de rijstijl die veel opleveren. Het toepassen van enkele eenvoudige tips levert al direct een toename op in comfortabel rijden en veiligheid en een afname in brandstofverbruik. De uitgangspunten van Het Nieuwe Rijden zijn: vlot, veilig, comfortabel en energiebewust rijden. Maar Het Nieuwe Rijden is meer dan alleen rijstijl. Het richt zich op vier elementen: rijstijl, aankoopgedrag, bandenspanning en brandstofbesparende accessoires. Bij de trainingen Het Nieuwe Rijden staan een aantal zaken centraal: brandstofbesparing, anticiperende en defensieve rijstijl en veiligheid.

Uit praktijkresultaten blijkt dat het volgen van trainingen in Het Nieuwe Rijden bij wagenparken kan leiden tot een schadereductie van 30 tot 40%. Bovendien zijn besparingen tot 15% op de brandstofkosten te bereiken. Economisch gezien dus zéér aantrekkelijk. Om een goed vergelijk te krijgen tussen de huidige manier van rijden en Het Nieuwe Rijden, rijdt de chauffeur eerst op zijn eigen manier. Na de rit wordt door een ervaren instructeur uitleg gegeven over Het Nieuwe Rijden. Met deze bagage en coaching van de instructeur (HNR trainer), wordt exact dezelfde route nogmaals gereden. Hieruit zal blijken dat dit een aanzienlijke brandstof besparing oplevert.

Voordelen

 • minimaal 10% brandstof besparing
 • minder slijtage aan banden en remmen
 • lagere onderhoudskosten
 • chauffeur rijdt meer ontspannen
 • minder schades aan materiaal en lading

Rijstijlanalyse Behaviour Based Safety (met en zonder e-learning)

De chauffeurs leren een anticiperende en schadepreventieve rijstijl. Ze verbeteren hun verkeersinzicht en risicobewustzijn en leren veilig en kostenbesparend deel te nemen aan het verkeer.

 

Doel

De doelen van deze training zijn een veilige en professionele verkeersdeelname,
manoeuvreerschade- en ongevalpreventie, besparing op de brandstof- en onderhoudskosten en een verhoging van de verkeersveiligheid.

Inhoud

Een betere rijstijl zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. De regelwetgeving voor bus en vrachtwagenchauffeurs is vanuit de EU aangescherpt. Zo is de invoering van
richtlijn code 95 bedoeld om beroepschauffeurs vakbekwaam te maken en te houden.

Behavior Based Safety (BBS) / Schadepreventie

Is één van de onderdelen van de nascholing. Deze training is bestemd voor beroepschauffeurs die in het kader van Behaviour Based Safety / Schadepreventie een periodieke evaluatie van vaardigheden behoeven. Deze training is voornamelijk op het verkeers(veilig)gedrag van de chauffeur gebaseerd.
Doelstelling van deze cursus is het signaleren en evalueren van individuele
sterkten en leemten van de beroepschauffeur, en verbeteren van gedragshoudingen. Cursisten leren defensief deel te nemen aan het verkeer en 
gaan begrijpen wat de consequenties zijn van – naast het eigen verkeersgedrag
op de veiligheid – tevens op het milieu en de organisatie waarvoor zij werken.
Zij leren rekening te houden met (kwetsbare) medeweggebruikers en in
uiteenlopende verkeersomstandigheden schades en ongevallen te voorkomen.

Trainingsonderdelen

 • Toelichting Richtlijn vakbekwaamheid
 • Actuele informatie verkeerswet- en regelgeving
 • Zit- en stuurhouding
 • Kijken, waarnemen, observeren en concentreren
 • Defensief en anticiperend deelnemen aan het verkeer
 • Gevaarherkenning en risicoperceptie
 • Beroepshouding, representativiteit
 • Brandstofbesparing
 • Dimensietraining
 • Risicovolle situaties in de dagelijkse beroepsuitoefening

Zowel HNR als Schadepreventie

Door onze 'opgeknipte' versie, e-learning vooraf en 2½ uur netto rijtijd, betreft dit een zeer flexibele invulling van de training. De theorie wordt in de e-learning van 4½ uur op individuele basis ingevuld. Deze werkwijze maakt het mogelijk dat de chauffeur geen 7 uur onderweg is om zijn bijscholingspunten te sparen. In het praktijkdeel is ruimte voor het bespreken en oefenen van individuele leerbehoeften.

Bent u met minimaal twee chauffeurs dan kunt u ook voor de versie kiezen zonder e-learning en bent u 8 uur onderweg. Iedere chauffeur scoort dan 7 uur praktijk nascholing.

Voertuig

De training dient gevolgd te worden in een voertuig voorzien van voldoende zitplaatsen voor de deelnemers en de instructeur. Bij twee chauffeurs moeten er drie zitplaatsen aanwezig zijn en bij een training met drie chauffeurs vier zitplaatsen. De zitplaatsen moeten op het kentekenbewijs vermeld zijn. De HNR training dient gevolgd te worden in een voertuig voorzien van een boordcomputer met uitleesmogelijkheid voor het brandstofverbruik.

Het lesmateriaal van KEMP Rijopleidingen is van het type Euro 5 en Euro 6 en beschikt over boordcomputers en vier zitplaatsen.

Waarde

Deze training telt mee voor 7 praktijkuren.

Kosten

Enkele aanmelding, HNR of BBS
(met E-learning en 2,5 uur praktijk):                                                 € 275,00 p.p.

Twee aanmeldingen, HNR of BBS (ook zonder e-learning mogelijk)
(zonder E-learning bij twee chauffeurs korte dag):                          € 275,00 p.p.

Exclusief € 24,95 per module verplichte afmeldkosten bij CBR

Prijzen zijn excl. BTW en incl. naslagwerk en met eigen voertuig of voertuig van de werkgever. Indien voertuig KEMP dan bedragen de meerkosten  € 82,50 p.p. excl. BTW.

Wij zijn CRKBO aangesloten en kunnen zonder BTW factureren. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Actie

Training tegen stress voor rijexamen?

Dat doe je bij KEMP Rijopleidingen!

Om examenkandidaten beter om te leren gaan met spanning vóór en tijdens het rijexamen geven we elke maand de ExamenSpanningReductieTraining.

Lees meer

Individueel Stappenplan

Individueel Stappenplan

Gespreid betalen

Gespreid betalen

Tevredenheidsgarantie

Tevredenheidsgarantie